Diferenta dintre o imagine VECTOR si una clasica de tip JPEG

Una din cele mai dese intrebari puse in momentul demararii realizarii unei sigle este data de diferenta dintre o imagine VECTOR si una clasica de tip JPEG , de exemplu.

Diferenta dintre un vector si un rasterIncercam sa te ajutam sa intelegi mai bine diferenta dintre un vector si un raster. Daca mergi la tipografie sa iti printezi cartile de vizita cu sigla ta, este posibil sa ti se solicite formatul vectorial. De acelasi format este nevoie si daca iti faci o sigla luminoasa, un rollup sau un baner mare pe care sa iti inserezi reclama.

Daca ai un site web ( daca nu ai , iti recomandam sa-ti realizezi unul aici: www.amigio.ro ) , atunci logoul tau este de ajuns a se realiza in format de tip „.jpeg” sau „.png” de exemplu. In schimb daca ai un logo folosit pe site si vrei sa-l utilizezi pentru print , acesta nu poate fi folosit, intrucat atunci cand se va mari, cand se va da zoom, se va vedea blurat; regasiti mai jos un exemplu.

Ce este un Vector ? Ce este un Raster ?

Imaginile raster folosesc multi pixeli colorati sau blocuri de imagini individuale pentru a forma o imagine completă. Fisierele JPEG, GIF sau PNG sunt tipuri comune de imagine raster. Aproape toate fotografiile găsite pe web și în cataloage sunt imagini raster.
Pentru că imaginile raster sunt construite folosind un număr fix de pixeli , ele nu pot fi redimensionate în mod precis, fără a compromite rezoluția lor. Când imaginile sunt latite, pentru a se potrivi cu un spațiu pentru care nu au fost concepute, pixelii prezinta în mod vizibil un aspect granulat iar imaginea se denaturează. Acesta este motivul principal pentru fotografiile stricate, poate apărea rezoluția scăzută, imaginile se vad sterse, blurat. Prin urmare, este important să salvați fișiere raster la dimensiunile necesare pentru a elimina posibilele complicații.

Imaginile vector ( vectoriale ) permit o mai mare flexibilitate. Aceste tipuri de fișiere, cum ar fi EPS, AI sau PDF sunt excelente pentru a crea grafice care în mod frecvent necesită redimensionare. Logo-ul companiei si identitatea vizuala, grafica ar trebui să fie creat ca un vector și salvat ca un fișier brut, astfel încât să il puteți utiliza cu obiecte mai mici, cum ar fi cartea de vizită și cu antet, dar, de asemenea, pe suprafețe mai mari, cum ar fi sigla luminoasa a companiei. Atunci când este necesar, se poate realiza întotdeauna un fisier JPG sau PNG pentru a fi utilizat pe web , din acest fișier vector principal. Trebuie sa stii si ca un fisier PDF este, în general, un fișier vector. Cu toate acestea, în funcție de modul în care este creat inițial un PDF, acesta poate fi un vector sau un fișier raster.

realizare-logo-vector

Lasă un răspuns

Your email address will not be published.

You may use these <abbr title="HyperText Markup Language">HTML</abbr> tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*

Call Now Button